Kinsey i la norma sexual

equipokinsey

l'equip d'investigació de Kinsey

Kinsey, fill d’un predicador purità i repressor, es veu enfrontat al sentiment de culpa quan durant l’adolescència aflora la seva curiositat sexual. Més tard, aquest sentiment de culpa el porta a dur a terme una investigació científica i objectiva a la prestigiosa universitat d’ Indiana. Els seus mètodes d’observació i filmació directa de l’acte en ell mateix el converteixen en un excèntric en el món acadèmic. Avorrit per alguns i admirat per altres, Kinsey no en té prou amb sacsejar la societat dels Estat Units en publicar el seu informe sobre el comportament sexual de l’home, també la dinamita amb el segon informe que tracta el comportament sexual de la dona. La dona deixa de ser un recipient per a la maternitat, deixa de ser filla o mare i esdevé amant, plena de sensacions, desigs i exigències per al seu marit.

Kinsey experimentaba cosas nuevas como parte de su estudio

Kinsey i el seu ajudant

La pel·lícula sobre Kinsey planteja una sèrie de qüestions que segueixen sent vigents actualment. D’una banda tracta el tema de l’ètica de les ciències: són ètics els procediments d’investigació de Kinsey?, fins a quin punt està tot permès en nom del progrés científic? i, finalment, l’acte sexual, pot ser objecte d’un estudi clínic? Aquestes són preguntes que resten incògnites a la pel·lícula, perquè el director ha tingut el feliç encert de presentar-les a l’espectador sense condicionar-ne la lectura ni imposar-ne les respostes. Un altre tema important que desenvolupa és la recerca d’un estàndard del comportament sexual, allò que els alumnes de Kinsey demanen és un tractat sobre què és “normal”, què està bé fer, en altres paraules, una moral del sexe. I aquesta recerca de la normalitat s’enllaça amb el tema de l’alteritat: ningú no vol excedir els límits de la normalitat, perquè ningú no desitja ser aquest “altre” immoral que practica fórmules estranyes, ningú no vol ser aquell “altre” que senyalen amb el dit com a perniciós o hedonista.

Let's talk abaut sex

Let's talk abaut sex

A més a més d’estar plena de bones interpretacions, sobretot la de la Laura Linney, la pel·lícula no deixarà a ningú indiferent, per les seves escenes generadores de controvèrsia i desenllaços dramàtics. Per alguna cosa també ha estat criticada i censurada als EEUU, revelant que la facció puritana encara té força en aquest país.

Ficha técnica

Direcció i guió: Bill Condon.
Països: USA i Alemanya.
Any: 2004.
Intèrprets: Liam Neeson (Alfred Kinsey), Laura Linney (Clara McMillen), Chris O’Donnell (Wardell Pomeroy) ), Peter Sarsgaard (Clyde Martin).

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s